Makaron – tak jak lubisz! Świętuj Dzień Makaronu z Lubellą
Obecny w każdej kuchni jest
źródłem nieskończonej liczby inspiracji. Niektórzy twierdzą, że różnorodność
jego form jest niezbędna, ponieważ każdy kształt przenosi inaczej smaki. Spaghetti,
świderki, kokardki, kolanka... Kochają go dorośli i najmłodsi. Cieszy
podniebienie podczas lunchowej przerwy, jest idealnym sposobem na udaną randkę
i nieodłącznym kompanem spotkań
z najbliższymi. Świetnie zgrywa się z sałatkami i sosami – wprost uwielbia
towarzystwo wszelakich dodatków. Dania z nim są proste, a przede wszystkim –
wyjątkowo pyszne!
Kiedy przychodzi ochota…
w domowej półce znalazł się jeden produkt, który można przygotować na tysiące
sposobów – makaron! Stanowiący idealną bazę, kochający wszelkie wariacje, wybitnie
smakujący ze słodkimi
i słonymi dodatkami. Lista możliwości jest nieskończona – od najprostszego
aglio olio, poprzez zapiekankę ze wszystkiego co znajduje się w naszych
zapasach, aż do deserowego makaronu
z owocami. Bądźmy przygotowani!
Najważniejsze jest spotkanie…
Jedzenie jest doskonałym towarzyszem w budowaniu relacji. Rozmowa przy stole, wspólne biesiadowanie to idealny sposób na relaks, pielęgnowanie przyjaźni i delektowanie się wolnym czasem w gronie najbliższych. Gotowanie zbliża ludzi, jest kreatywną formą spędzania wolnego czasu, a co więcej – zawsze kończy się nagrodą. Bo czy jest coś lepszego niż uwieńczenie dnia przy talerzu aromatycznego spaghetti przyrządzonego z bliską osobą? Z roku na rok przybywa sympatyków/fanów makaronowej uczty – nie dziwi więc fakt, że na jego cześć, dzięki inicjatywie 40 producentów z całego świata ustanowione zostało święto. Od 1994 roku, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.
Makaron i basta!
Dziś już wiadomo, że makaron nie tylko pozwala urozmaicić codzienną dietę, ale jest szybki w przygotowaniu oraz doskonale przyjmuje smak wszelkich potraw. Bez względu na to z jakimi dodatkami postanowimy go przyrządzić, warto wybierać ten z najlepszej jakości pszenicy. Proces produkcji makaronu wymaga lat doświadczeń i sprawdzonych sposobów – makarony Lubella produkowane są od przeszło 140 lat i cieszą podniebienia sympatyków makaronowych uczt.
Miłość do makaronu niejedno ma
imię, a jeszcze więcej kształtów (w niebieskich opakowaniach Lubelli kryje się
ich aż 30!) – dania z jego udziałem mogą towarzyszyć nam podczas śniadania,
obiadu jak
i kolacji. Specjalnie dla Was, z okazji Dnia Makaronu Lubella przygotowała dwa
pyszne i proste przepisy, które pozwolą wyczarować smaczne i efektowne dania.
To jak? Gotowi na świętowanie?
Tak jak lubicie!
PRZEPISY OD LUBELLA NA PYSZNE MAKARONOWE DANIA
Sałatka z makaronem mini świderki
Składniki:
- 400g makaronu Lubella mini świderki
- mix sałat
- 1 awokado
- 150 g pomidorków koktajlowych
- garść orzechów
- 2 łyżki oliwy z oliwek sól/pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem
na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski.
2. Awokado pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać do
makaronu.
3. Następnie dodać posiekane orzechy. Całość skropić oliwą z oliwek, dodać
garstkę mix sałat a na koniec doprawić solą i pieprzem.
Spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowo paprykowym
Składniki:
- 500 g makaronu Lubella spaghetti
- 300g piersi z kurczaka
- 3 papryki (po jednej z każdego koloru - czerwona, żółta i zielona)
- 3 pomidory malinowe
- 1 cebula
- olej do smażenia
- przyprawy
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonek bazylii
- sól/pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu .
2.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną
w drobną kostkę cebulę.
3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, szczyptę soli, pieprzu i dalej smażyć.
4. Do usmażonego kurczaka dodać pokrojone w kostkę papryki. Pomidory sparzyć gorącą
wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać przyprawy,
doprawić do smaku solą i pieprzem, całość wymieszać.
5. Na koniec dodać makaron i listki świeżej bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz