Sól himalajska, do czego i po co ją stosować?
Dzisiaj kilka słów o soli himalajskiej, która ma wiele możliwości zastosowania.
Czym jest sól himalajska?
Sól himalajska, do czego ją stosować?
W kosmetyce – sól himalajska ma właściwości antybakteryjne oraz antyseptyczne, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, koi i łagodzi, a nawet redukuje cellulit. Kąpiele w soli himalajskiej świetnie odprężają oraz wygładzają skórę.
W medycynie – sól himalajska ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Zmniejsza dolegliwości jelitowe, dobrze wpływa na ciśnienie krwi, pomaga w leczeniu schorzeń układu oddechowego (doskonała do inhalacji), łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej i redukuje poziom wody w organizmie. Jest świetna na schorzenia skórne jak chociażby grzybica czy łuszczyca.
W kuchni – sól himalajska może
zastąpić używaną na co dzień mniej zdrową sól kuchenną. Jest fantastyczna do
mięs, kasz, ziemniaków, czy sałatek.
Jak widzisz sól himalajska ma wiele korzystnych właściwości dla człowieka, jest przede wszystkim zdrowsza niż zwykła sól oraz może być stosowana nie tylko w kuchni, ale w kosmetykach czy medycynie.
Daj znać w komentarzu czy wiedziałaś/eś o tych wszystkich zastosowaniach soli himalajskiej.
Do następnego!
Komentarze
Prześlij komentarz